Hvem ejer dit domænenavn?

Nu tænker du sikkert at 'det gør jeg da selv!', men virkligheden er ofte en anden.

Et domæne er dit hjem på Internettet. Fx. reklamehuset.dk - og brugsretten til det domæne ejes af en juridisk person. De fleste tænker ikke over, at domænenavnet er adskilt i forhold til deres hjemmeside og firmanavn. Det er punktum.dk som administrerer alle .dk domæner. Rent juridisk er det faktisk den danske stat, som ejer alle .dk domæner, jf. Domæneloven § 2, og som registrant har du blot købt brugsretten.

Hvordan kan det skabe problemer?

Lad os se på et par scenarier:

Det webbureau, der har designet og produceret din hjemmeside har - for at gøre det let for dig - registreret domænenavnet i deres navn. Det er der som sådan ikke noget problem i, men hvis du på et tidspunkt vælger at skifte til et andet webbureau, så kan du rent faktisk komme til at stå i den situation, at du skal købe domænet af webbureauet. De er trods alt den juridiske ejer af brugsretten til domænet.

En medarbejder får opgaven at bestille et domæne til virksomheden, og registrerer det i eget navn. Heller ikke her er der problemer. I hvert fald ikke før medarbejderen stopper i virksomheden, og dennes email ikke længere eksisterer - og fakturaerne ikke længere betales. Reageres der heller ikke på den sidste ultimative rykker - der sendes via snailmail - bliver domænet frigivet og alle kan derefter frit overtage det.

Så er dit firma ikke ejer af brugsretten til jeres domæne, kan det i værste fald give problemer.

Der er let at kontrollere, hvem der ejer et domæne. Gå ind på punktum.dk og søg på dit domænenavn. Under "Registrant" kan du se, hvem der juridisk set ejer brugsretten til domænet.

Er det ikke dig eller din virksomhed, så er det heldigvis også let at ændre dette.

Igen går du ind på punktum.dk, under formularer. Udfyld "overdragelses-formularen" og send den - i underskrevet stand - til punktum.dk
Du kan læse mere under kundeservice her

Mens du har infoen på dit domænenavn slået op på punktum.dk, så tjek lige hvor din navneserver ligger. Denne info finder du under afsnittet med registrant. Det er en god idé at du sikrer dig, at du også har adgang til denne. Navneserveren (også kaldet DNS), er her hvor alle regler for din domæne er opført. F.eks. hvor skal man havne henne når man taster www.ditdomæne.dk og hvor skal dine emails haven henne. Det er vigtigt at du, eller en anden i virksomheden, har adgang til navneserveren, hvis I på et tidspunkt skal flytte til en ny webside eller have skiftet jeres mailløsning.

Afsted og kontrollér! :-)Gå tilbage